Szűrés

Grammsúly
Zsugorodás
Színtartás

MÁRKÁS TERMÉKEINK

Spanyol lakástextilek, Loneta--------------------------------------

Disney textiláruk--------------------------------------

Gardenia függönyök

Szállítási módok

DPD futárszolgálatDPD csomagpont
MPL szállításTextilPont postapartner

Ingyenes szállítás

30.000 Ft vásárlási értéktől belföldön ingyenes, DPD szállítást választhat!

Garanciáink:

Árgarancia

Garancia

14 napos pénzvisszafizetéi garancia

Vitarendezés

Összehasonlítás

Elektronikus fizetés

2019.10.22
Változások a bankkártyás fizetésben ← ismertető

A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megakadályozásáról szóló törvény miatt minden bank minden ügyfelének el kell végeznie a kötelező banki adategyeztetést 2019. október 31-ig. Ha ezt követően akad olyan számla, ahol hiányosak az adatok, a számlát zárolja a bank, azaz nem lehet majd róla semmilyen pénzfelvételt vagy terhelést indítani, sem átutalásként, sem bankkártyával.

Szeptember 14-től
pedig megváltoztathatja szokásainkat egy európai uniós pénzügyi direktíva. Lényeges változás történik az e-kereskedelemben, az online fizetéseknél. Bár a bankoknak itt is van joguk különböző felmentéseket adni, de főszabályként – nagyon leegyszerűsítve a változást – szeptember 14-e után már kétfaktoros ellenőrzést, úgynevezett erős hitelesítést követelnek meg a bankok az online fizetéseknél. De mi az a kétfaktoros azonosítás és mit kell tennünk nekünk?

Ahhoz azonban, hogy ez működjön, nekünk is akad teendőnk. A kártyabirtokosoknak ugyanis aktiválniuk kell az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatásokat, amely bankonként eltérő lehetnek: sms-kód, QR-kód vagy egyéb üzenet. Ezt a magánszemélyek egyébként mobilalkalmazáson, internetes banki felületen, telefonos ügyfélszolgálaton vagy személyesen bármelyik bankfiókban is megtehetik. Céges kártyák aktiválásra csak személyesen a bankfiókban van lehetőség.

Egy ügyfél azonosítására háromféle faktort különböztetünk meg, ebből a jövőben az e-kereskedelemben, illetve minden online fizetési tranzakció során legalább kettőt meg kell adnunk.

A három faktor:

  • valamilyen ismeret, amit csak az ügyfél tud (PIN-kód, jelszó),
  • valamilyen eszköz, amit csak az ügyfél birtokol (a chipkártya, a mobiltelefon, legtöbbször okostelefon, token, kütyü, más hardver),
  • valamilyen biológiai tulajdonság, amely csak az adott ügyfélre jellemző (ujjlenyomat, archáló, hangminta, írisz, retina, de akár mozgás, vagy akár a telefon jellemző használata, mozgatása).

Háromból kettő

Ezután tehát csak akkor lesz érvényes egy online fizetés, ha legalább két faktorral bizonyítjuk, hogy valóban mi vásárlunk. 

A Mastercard sokkal inkább három nem túl kényelmetlen, de azért egy kicsit lassabb és persze biztonságosabb megoldásban látja a jövőt.

  • Online vásárláskor, a fizetési folyamatban a legtöbb bank mobilalkalmazása képes lesz egy értesítés küldésére. Ezt megnyitva láthatjuk majd a vásárlás részleteit, és az alkalmazás PIN-kódjával vagy – ha erre alkalmas a készülékünk – akár az ujjlenyomatunkkal is jóvá tudjuk hagyni a tranzakciót.
  • Amennyiben nincsen okostelefonunk, vagy nincsen telepítve rá a bankunk alkalmazása, akkor a vásárlás során egy egyszer használatos kódot kell majd megadnunk, ami SMS formájában érkezik – hasonlóan a több bank által jelenleg is használt értesítő funkcióhoz. Az SMS-kód mellett elképzelhető, hogy szükség lesz egy statikus jelszóra is, amit a bankunk fog beállítani nekünk.
  • Végül a bankoknak bizonyos esetekben lehetőségük lesz felmentést adni az erős hitelesítés alól. Ilyen eset, ha alacsony összegű a tranzakció, illetve ha a bank monitoringja alapján megbízhatónak tartja a tranzakciót (mert például gyakran vásárolunk az adott kereskedőnél). A bolti egyérintéses fizetésekhez hasonlóan bizonyos számú tranzakció/összeg után itt is kell majd hitelesíteni.

Frissítés: mi változik és mi nem szeptember 14-től?

Fontos, hogy a szigorúbb ügyfél-azonosítás kizárólag az interneten történő bankkártyás fizetés esetében egyelőre mégsem nem változik, ezt elhalasztották 12 hónappal,  a hagyományos üzletekben történő érintéses fizetésnél szeptember 14-től életbe lép a szigorúbb ügyfél-azonosítás.  

Webáruház készítés